Full fart i Markbygden igen

För tre år sedan lades byggandet av vindkraftverken i Markbygden på is. Men sedan två veckor tillbaka är det full fart på området igen nu när nya vägar och grundarbeten för fler vindsnurror ska sättas igång. BDX är en av aktörerna på plats.

Sedan en dryg vecka tillbaka har Erik fått lämna sitt kontor på BDX i Piteå för utomhusarbete i Ersträsk, Markbygden, några mil västerut. Där lägger han, tillsammans med ytterligare ett tjugotal personer, grunden för att fler av Enercons vindkraftverk ska kunna sättas upp. BDXs uppdrag är att bygga vägar, planer och grundlägga för vindkraftverkens fundament.
Det går åt en hel del bergkross från företaget Svevinds bergtäkt.

– De spränger berg med jämna mellanrum och krossar det i flera fraktioner, säger Erik.

BDX bygger upp de nya vägarna genom att det grövre materialet läggs längst ner, för att få bärighet, medan det finare materialet läggs uppepå för att det allra längst upp ska bli slätt.

2008 började Svevind bygga de tolv första vindkraftverken i Dragarliden, Markbygden som ligger mellan Långträsk och Koler. Visionen var att uppföra Sveriges största vindkraftpark med 1101 vindkraftverk, och fyra år senare började trettiosex vindkraftverk sättas upp i Skogberget, ett par mil därifrån. 2013 fick BDX uppdraget av Enercon att börja bygga upp området för ytterligare trettioen vindkraftverk på det nya området. Så gick energipriset ner, och Enercon valde att lägga projektet på is under några år.

Men sedan två veckor tillbaka är projektet igång igen.

– Det är mycket nytt och det är kul att det drar igång igen, säger Erik.

Området som BDX arbetar på är vidsträckt, avståndet från väg- och planbygget till bergtäkten är upp till 17 kilometer berättar Erik, som har erfarenhet av liknande projekt utanför Arjeplog.

Under 2018 ska arbetet vara klart och i projektet används olika maskiner som dumprar, gruvbilar, som är en slags förstärkt lastbil som används för att flytta material, hjullastare, grävmaskiner, bandtraktorer och vältar som packar materialet.

Nu har ni bara jobbat i en dryg vecka, men har ni stött på några utmaningar hittills?

– I och med att vi har byggt på området tidigare vet vi litegrann vad som gäller. Men bitvis är det ganska mycket myrmark som vi måste passera. Kan vara besvärligt, framförallt blött, säger Erik.