Eldriven teleskoplastare i LKAB:s gruva

Avtalet som BDX nu tecknar med LKAB gäller två lastbilar och en teleskoplastare under tre år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år. BDX har redan utfört samma uppdrag åt LKAB under ett antal år och får nu alltså fortsatt förtroende att arbeta i malmbergsgruvan.

– Det känns väldigt bra att få förnyat förtroende av LKAB. Vi har utfört det här uppdraget i flera år och ska nu alltså fortsätta utföra det i minst tre år till. Vi har en bra relation med LKAB och det ser vi nu också när vi får fortsatt förtroende, säger Hans Kurkkio, BDX marknadsområdeschef för maskin och transport i Gällivare och Jokkmokk.

Teleskoplastaren som avtalet avser har en räckvidd på 21 meter och är runtomsvängande. Den kan drivas på både diesel och el. Det innebär stora fördelar för arbetsmiljön och bidrar till mindre utsläpp av koldioxid.

– Det är en enorm skillnad för alla som ska arbeta i anslutning till teleskoplastaren. Speciellt eftersom at det handlar om en underjordsgruva är möjligheten att driva maskinen med el väldigt bra. När maskinen är på jobb så har den folk runt omkring sig hela tiden och då slipper de ha avgaser runt sig undertiden som de utför arbetet. Det gör en enorm skillnad, säger Hans Kurkkio.

Avtalet handlar totalt sex heltidstjänster. I och med avtalet kommer BDX medleverantör också att investera i nya maskiner. En ny lastbil samt en ny teleskoplastare som även den kommer ha möjligheten att drivas på el samt ha samma lyftkapacitet.

– Det händer mycket i Gällivare just nu och under de kommande åren. Det är mycket som ska göras och man ser på stan at det är saker på gång. Det innebär bra möjligheter för fler avtal åt oss, så framtiden ser ljus ut, säger Hans Kurkkio.