BDX trampar ny mark

Vid första anblicken verkar allt lite rörigt. Men efter en stund både hör och ser vi att det visserligen är många bollar i luften, men allt är under kontroll. Det är mycket som ska falla på plats under de första dagarna i nytt, stort projekt.

När vi kliver in i kuren som fungerar som samlingsplats sitter några av borroperatörerna och dricker kaffe. De väntar på en trailer som ska ta den första av tre borriggar till dagbrottet där konturborrning ska utföras. Konturborrning innebär att borra de mindre salvhålen för sprängning närmast bergväggen. Det gör man för att få rätt kontur och stabila gruvväggarna i dagbrottet. Det ska förhindra att allt för stora massor sprängs bort och väggarna rasar in.

Det är lite av förväntan i luften för projektchefen Michael Grusmark, och projektledaren Peter Keinström, för de har aldrig tidigare arbetat med borrning, även om de har stor projekterfarenhet. Efter en stund kommer även Ulf Landström, ägare till Landströms Åkeri in. Han har telefonen intill örat och beställer material och dirigerar vant rätt folk till rätt plats.

– Sedan BDX tog över projektet är mycket planering och många saker som vi ska få på plats. Men tack vare den erfarna personalen som övergått till Landströms Åkeri känner vi oss trygga, berättar Michael Grusmark.

Det är alltså BDX medleverantör Landströms Åkeri som ska utföra arbetet med konturborrning i Aitikgruvan. Avtalet löper på fyra år med möjlighet till förlängning. För Landströms Åkeri som varit verksamma i 53 år med last och transport som huvudsyssla är det ett stort projekt med stora investeringar och nyanställningar.
– Vi vill gärna utvecklas och ser det här som ett spännande uppdrag som vi, tack vare samarbetet i BDX, lyckats räkna hem, säger Ulf Landström.

Flera av de åtta nyanställda känner varandra sedan tidigare, de är erfarna borrare och vet precis vad som ska göras.
– Jag har borrat i 25 år, visst vet jag vad vi ska göra, säger Kjell Nilsson Ylitalo och tillägger; Det är ett bra jobb. Uppgifterna, arbetskamraterna och skiftgången är det som gör arbetet roligt annars skulle jag nog inte varit kvar så länge.

BDX strävar hela tiden efter utveckling av sina affärsområden.
– BDX styrka är bredden och det var avgörande i den här upphandlingen. Vi kan helt enkelt leverera den bästa totallösningen och möta Bolidens krav på ett bra sätt, säger Michael Grusmark. Han tror också att de övriga uppdrag BDX utför på ett bra sätt i Aitik är till fördel.

Plötsligt reser sig alla upp. Trailern har kommit och nu är det dags att transportera den första av de tre 20 ton tunga riggarna på plats. Ännu ett nytt BDX-projekt startar.